In november en december 2020 is er in het nieuws en op sociale media veel aandacht geweest voor het in beslag nemen van de zorgbonus. Kan deze zorgbonus nu wel of niet in beslag worden genomen of valt de uitgekeerde zorgbonus onder reeds gelegde loonbeslagen?

Nog geen duidelijkheid
We zijn nu een aantal weken verder en het definitieve antwoord weten we nog steeds niet. De enige die hier duidelijkheid over kan geven is de rechter. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) vinden die duidelijkheid erg belangrijk. Zij leggen de vraag via een zogenaamd deurwaardersrenvooi aan de rechter voor. De uitspraak is nog niet bekend.

Huidige situatie
In de tussentijd wordt er verschillend omgegaan met deze kwestie. De Belastingdienst heeft op de eerste dag van het nieuwe jaar laten weten dat zij de in beslag genomen zorgbonussen zullen terugbetalen. Andere schuldeisers willen per situatie bekijken of zij wel of geen beroep doen op een door de werkgever aan de schuldeiser afgedragen zorgbonus. De KBvG heeft de gerechtsdeurwaarders opgeroepen om geen beslagen te leggen op alleen de zorgbonus.

Positie deurwaarder
Wij hebben in de afgelopen weken enkele verzoeken van klanten (schuldenaren)  ontvangen om de door de werkgever afgedragen zorgbonus terug te betalen. Die verzoeken zijn voorgelegd aan de betreffende opdrachtgevers. Zolang de rechter geen duidelijkheid heeft gegeven, blijft het immers de beslaglegger (schuldeiser) die hierover moet beslissen. De gerechtsdeurwaarder kan dit niet zelfstandig beslissen.

Instructies schuldeisers
Een belangrijk argument om de zorgtoeslag niet onder een beslag te laten vallen is dat de zorgbonus bedoeld is als waardering voor de grote inspanningen van zorgmedewerkers tijdens de pandemie. Voor dit standpunt is veel begrip, en dat zien we terugkomen in de instructies van veel opdrachtgevers om de zorgbonus niet in beslag te nemen en deze uit te laten keren aan de zorgmedewerkers.

En nu?
Het in november en december geschetste beeld dat schuldeisers zich massaal op de zorgbonus zouden storten is geen waarheid geworden. De gevoeligheid van dit onderwerp wordt ook door deurwaarders en schuldeisers onderkend. We hebben de hoop dat de rechter binnenkort duidelijkheid zal geven. Maar ook wanneer de uitspraak is dat de zorgbonus wel onder een loonbeslag valt, dan nog is de verwachting dat veel schuldeisers hier geen beroep op zullen doen. In een renvooiprocedure zijn aan de rechter twee vragen voorgelegd:: 

  • is de zorgbonus op zichzelf genomen wel voor beslag vatbaar?
  • valt de zorgbonus onder de cumulatieve loonbeslagen die vóór de subsidieregeling zijn gelegd? of wordt de zorgbonus (alleen) getroffen door het specifiek op dit vorderingsrecht gelegde beslag van 23 december 2020?

De uitspraak is dinsdag 12 januari a.s., 12.00 uur. Wordt vervolgd.