Wat als uw huurder niet meer betaalt?

Een aantal maanden geleden is er weer een landelijke huurverhoging weer doorgevoerd. Met de oplopende inflatie kan dit voor sommige huurders voor (nog meer) betalingsachterstanden zorgen.

Er zijn verschillende manieren waarmee u op een klantvriendelijke manier het betalen van facturen kunt stimuleren om zo financiële problemen te voorkomen. Uw rol als woningcorporatie of commercieel vastgoedbeheerder is van essentieel belang. Flanderijn kan u daarin als incassopartner ondersteunen.

Vaak zien we dat huurders, voordat ze de huur niet meer betalen, al achterstand hebben bij vijf tot zeven andere crediteuren. Het niet betalen van de huur is dus vaak de staart van een probleem, en niet de kop. Dit laat zien hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk in actie te komen bij het ontstaan van een huurachterstand.

De risico’s van uitstel van betaling

Uitstel van betaling lijkt in eerste instantie een sociaal verantwoorde oplossing, maar dit brengt ook risico’s met zich mee:

  1. Het bieden van betaalruimte is geen garantie dat de huurder deze betaalruimte bij toekomstige financiële krapte ook inzet voor het alsnog inlossen van de huurachterstand.
  2. Het uitstellen van betaalverplichtingen zorgt voor vertroebeling van signalen die weergeven dat huurders in financiële moeilijkheden dreigen te komen.
  3. Hoe hoger het nog te betalen bedrag, hoe lastiger het wordt voor huurders met een kleine beurs om deze betaalverplichting alsnog in te lossen.
     

Flanderijn lanceert de nieuwe Incassocalculator
Op Flanderijn.nl vindt u sinds kort een volledig vernieuwde incassocalculator. Hiermee kunt u heel gemakkelijk online de juiste incassokosten berekenen. Desgewenst kunt u de berekening per e-mail toegestuurd krijgen en vindt u op deze pagina ook veel handige tips op het gebied van incasso. 

Incassokosten berekenen