In een eerder nieuwsbericht lieten we weten dat de voorzieningenrechter vandaag uitspraak zou doen in een renvooiprocedure over het beslag op de zorgbonus. De rechtbank Noord-Holland deelt vandaag die uitspraak.

Wanneer zorgmedewerkers via hun werkgever de zorgbonus hebben ontvangen, mag daar beslag op worden gelegd. Daarvoor moet wel apart beslag worden gelegd: de zorgbonus valt niet onder een eventueel al eerder gelegd loonbeslag. Voor deze procedure hebben de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) het initiatief had genomen in samenwerking met Mr. André Moerman van het Landelijk Overleg Sociaal Raadslieden (LOSR).

De rechtbank heeft bepaald dat de zorgbonus niet rechtstreeks voortvloeit uit de rechtsverhouding van de zorgaanbieder. Bij loonbeslag wordt dus niet automatisch beslag gelegd op de zorgbonus: daar is een apart beslag voor nodig. Bovendien raadt de rechtbank gerechtsdeurwaarders aan om met opdrachtgevers in gesprek te gaan, om te achterhalen of zij beslag op de zorgbonus willen leggen of - uit respect en waardering voor de zorg - daarvan willen afzien.

De uitspraak geeft de gewenste duidelijkheid, ook aan ons. Meerdere opdrachtgevers hadden ons in de afgelopen periode al laten weten dat zij geen beslag wilden leggen op de zorgbonus en dat eventueel door de werkgever afgedragen zorgbonussen terugbetaald moesten worden. Andere opdrachtgevers wilden graag de uitkomst van deze procedure afwachten. Als gerechtsdeurwaarder konden wij slechts adviseren, niet beslissen. De uitspraak geeft nu wel de handvatten om te handelen.

Wij hebben goed in kaart in welke zaken de werkgever op basis van een eerder gelegd loonbeslag de zorgbonus aan ons heeft afgedragen. In die situaties nemen we contact op met de schuldenaar over de terugbetaling.

Voor eventuele vragen over het beslag op de zorgbonus kunt u contact opnemen met uw accountmanager of de zaakbehandelaars.