Direct naar de content Direct naar de footer

Publicaties onderzoek schuldenproblematiek jongeren

Vijftien procent van de schulden die wij afgelopen jaar als incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie incasseerden was bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar. In 2020 was dit nog tien procent. En het slechte nieuws is: dit aantal neemt nog steeds toe. 

Veel belangstelling voor ons onderzoek

Dat steeds meer jongeren met schulden te maken krijgen is zorgelijk. Eén schuld kan immers al snel leiden tot meer schulden die zij hun hele leven met zich meedragen. Veel betalingsachterstanden lossen wij vroegtijdig met de jongeren op, maar we zien ook dat het lastig is om met hen in contact te komen. Schaamte en zogenaamde bel-angst lijken hiervan de grootste oorzaken. 

Voor ons alle reden om nader onderzoek te doen naar de schuldenproblematiek onder jongeren. Hiermee hopen we meer inzicht te krijgen maar met name ook het gesprek op gang te brengen. We zien immers dat, ondanks alle initiatieven op het gebied van vroegsignalering en schuldhulp,  de problematiek groter wordt. We zijn dan ook blij met de vele publicaties, (radio) interviews en reacties naar aanleiding van ons onderzoek. Een aantal hebben we hieronder voor u verzameld.

FLANDERIJN OP NOS NIEUWS

Michel van Leeuwen, gerechtsdeurwaarder en directielid van Flanderijn deelde zijn zorgen over de schuldenproblematiek onder jongeren op het NOS nieuws van 8 mei jl. Ook riep hij de jongeren op om in geval van schulden in actie te komen. Naast het interview publiceerde de  NOS.NL ook een uitgebreid artikel over dit thema.  Hierin komt ook ervaringsdeskundige  Layla  aan het woord, die op haar 19de als wanbetaler stond geregistreerd. 

Bekjk het artikel

Veel jongeren met betalingsproblemen. 'Geld eerder naar kleding en uitgaan'.

Jongeren denken onvoldoende na over hun financiële toekomst. Dat was de boodschap die Michel van Leeuwen, directielid en gerechtsdeurwaarder van Flanderijn,  in een uitgebreid artikel met de lezers van de grootste ochtendkrant van Nederland deelde. Dit uitgebreide artikel over de schuldenproblematiek onder jongeren  is nu (voor abonnees) ook online te lezen. 

 

TELEGRAAF.NL

Onderzoek Flanderijn; veel jongeren worstelen met geld, kwart van de jongeren heeft schulden

Ook naar aanleiding van de publicatie  in het Haarlems Dagblad, veel reacties van  opdrachtgevers en stakeholders op ons onderzoek en de schuldenproblematiek onder jongeren. En dat is goed! Want ook in de regio Haarlem speelt dit thema. Juist door dit thema breed te delen wordt het belang van financiële educatie onder jongeren steeds meer gezien. 

 

HAARLEMSDAGBLAD.NL

Betalingsachterstand jongeren vooral veroorzaakt door zorgpremiE

Ook professionals binnen de zorgsector, zoals bijvoorbeeld de jeugdzorg en zorgverzekeraars, krijgen steeds meer te maken met jongeren die de zorgpremie niet kunnen betalen.  De  publicatie van een uitgebreid artikel over dit thema op de Nationalezorggids.nl geeft ons de gelegenheid om  de onderzoeksresultaten ook binnen de zorgsector te delen. 

 

NZG.NL

ACHTERAF WANBETALEN. DEURWAARDERS STAAN VAKER BIJ JONGEREN OP DE STOEP

Het Flanderijn onderzoek inspireerde BNR Ochtendnieuws  om de schuldenproblematiek onder jongeren nog eens extra onder de aandacht te brengen. Naast Willem Los, schuldrustcoach bij de ONSbank, die in de uitzending sprak over de risico's van 'Buy Now Pay Later'  tools deelde Michel van Leeuwen  een aantal resultaten uit het  onderzoek.

 

BNR PODCAST

ONDERZOEK FLANDERIJN; VEEL JONGEREN WORSTELEN MET GELD. KWART HEEFT SCHULDEN!

Om het thema schuldenproblematiek onder jongeren zo breed mogelijk uit te kunnen dragen vinden wij het belangrijk dat naast de landelijke pers ook de regionale media aandacht besteden aan dit thema. En dat is gelukt! Naast een aantal regionale websites ook op Nieuws.nl uitgebreid  aandacht voor ons onderzoek. Ook daar zijn we heel erg blij mee!  

NIEUWS.NL

AANZIENLIJK DEEL VAN DE JONGEREN KREEG REKENINGEN VORIG JAAR NIET BETAALD

Creditexpo.nl is het vakmedium voor creditmanagement professionals. Lezers vinden hier dagelijks het laatste nieuws, artikelen, columns, en vacatures.   Dankzij de aandacht voor ons onderzoek kon de schuldenproblematiek onder jongeren bij ruim 6500 creditmanagement professionals  nog eens extra onder de de aandacht worden gebracht. 

CREDITEXPO.NL

Veel jongeren kunnen rekening weleens niet betalen

RTL Nieuws pakt ook op haar website uit met een uitgebreid artikel over de schuldenproblematiek onder jongeren. Naast een aantal uitkomsten van het Flanderijn onderzoek brengt de redactie van RTL Nieuws met een korte video ook de risico's van  'Buy Now Pay Later' tools nog eens extra onder de aandacht.  Een waardevolle aanvulling!

RTL Nieuws

ZELFS HET SIMPELE 'GEEF NIET MEER UIT DAN BINNENKOMT' KRIJGEN ZE NIET MEE VAN THUIS

LINDA is de glossy van Nederland en heeft voornamelijk vrouwelijke lezers. Naast de glossy is LINDA ook online  actief en  behoort ook LINDA.meiden tot het portfolio.  De dolgroep is vrij breed maar veel van de lezers bevinden zich in een relatief jonge doelgroep, namelijk 20-34 jaar.  Wij zijn dan ook blij met de uitgebreide aandacht voor ons onderzoek. 

 

LINDA.NL

Groot gedeelte jongeren worstelen met geld! KWART HEEFT SCHULDEN!

Het Reformatorisch Dagblad is een landelijke, christelijke kwaliteitskrant. Het biedt ruim 50.000 abonnees  betrouwbare informatie, achtergronden en duiding bij het nieuws. De krant wil boeien, inspireren en verdiepen.  Dat zien we ook terug in de uitgebreide publicatie over ons onderzoek en de schuldenproblematiek onder jongeren. 

Reformatorisch dagblad

MICHEL VAN LEEUWEN IN TROUW

In Trouw verscheen woensdag 8 Mei een  artikel waarin Michel van Leeuwen de uitkomsten van het Flanderijn onderzoek met de lezers deelt en Annemieke Soorsma, vanuit haar werk als schuldrustcoach bij ONSbank, een aantal schrijnende voorbeelden van jongeren beschrijft.  Benieuwd?  Abonnees van Trouw lezen het kostenloos via onderstaande button.

Lees het artikel op Trouw.nl

BEKIJK de onderzoeksresultaten

Ook benieuwd naar de onderzoeksresultaten? Wij de belangrijkste inzichten voor u samengevat in een handige infographic. Deze staat nu online en is gratis te downloaden via onderstaande button. 

Download infographic