80 PROCENT WERKGEVERS HEEFT TE MAKEN MET MEDEWERKERS MET FINANCIËLE PROBLEMEN.

Vier op de vijf werkgevers (80 procent) heeft te maken met medewerkers die financiële problemen hebben, waarvan 12 procent vaak. De bereidheid van werkgevers om hun medewerkers te helpen is groot, maar ze zijn vaak pas in een laat stadium van de problemen op de hoogte. In de meeste gevallen (62 procent) is dat als er loonbeslag wordt gelegd. Ook ervaren werkgevers de nodige knelpunten, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte, in samenwerking met SchuldenlabNL en VNO-NCW , naar de rol van werkgevers bij de financiële gezondheid van medewerkers. Dit onderzoek toont aan dat de schuldenproblematiek op de werkvloer in Nederland omvangrijk is en in alle sectoren speelt. De hoge inflatie bemoeilijkt het terugdringen van de schulden en zal de problematiek alleen maar vergroten. 

De resultaten van het onderzoek zijn op donderdag 23 juni jl. gepresenteerd tijdens een conferentie over het belang van financiële gezondheid van werknemers. De conferentie werd georganiseerd door Deloitte, SchuldenlabNL en VNO-NCW in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL en Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.  

Als partner van SchuldenLabNL was ook Flanderijn op deze conferentie aanwezig.
Michel van Leeuwen vertelde tijdens de bijeenkomst over zijn ervaringen als gerechtsdeurwaarder. Hij zei dat het zelden voorkomt dat een werkgever, bijvoorbeeld op grond van een brief waarin de gerechtsdeurwaarder om informatie vraagt over het dienstverband van een werknemer in verband met loonbeslag, contact met de deurwaarder opneemt om het probleem te bespreken en naar een oplossing te zoeken. Hij denkt dat dit deels met schaamte bij werknemers, deels met ongemak bij werkgevers en met het onvermijdelijke beroep op de  privacy heeft te maken. En dat is jammer omdat dit juist een prima moment is om als werkgever het gesprek aan te gaan met de werknemer.

Veel van de aanwezigen waren van mening dat er veel meer aandacht moet zijn door werkgevers voor de financiële gezondheid van werknemers en dat er hard gewerkt moet worden aan baanbrekende oplossingen. Niet in het minst door de oproepen van H.M. Koningin Màxima en minister Carola Schouten om hierin de samenwerking te zoeken en in actie te komen. Aan die oproepen geven wij als Flanderijn graag gehoor en samen met veel andere organisaties gaan wij in de komende maanden werken aan een actieplan.