Deurwaarders zien steeds meer mensen die zich onttrekken aan Nederlandse regels en wetten. Ze betalen bijvoorbeeld geen boetes, huur of zorgverzekering. De NOS ging mee op pad met onze collega Pepijn.
 

Steeds meer autonomen

Steeds meer mensen trekken zich terug uit de samenleving. Mensen die zichzelf autonoom of soeverein verklaren. Zij beschouwen zichzelf als onafhankelijk van overheidscontrole en juridische systemen en geloven vaak dat ze niet gebonden zijn aan wetten en verordeningen. Ook accepteren zij het rechtssysteem niet.

Deze opvattingen kunnen leiden tot problemen voor deurwaarders maar ook voor andere instanties. Deurwaarders worden geconfronteerd met uitdagingen wanneer ze te maken krijgen met individuen die de autoriteit van de rechtbanken en gerechtelijke bevelen in twijfel trekken. Dit leidt vaak tot vertragingen in het incasseren van schulden en het uitvoeren van vonnissen wat impact kan hebben op de rechtshandhaving.

De NOS heeft uitgebreid aandacht besteed aan deze ontwikkeling. Een verslaggever ging met colega Pepijn op pad. Een interessant nieuwsitem waar Flanderijn collega Pepijn uitgebreid in beeld kwam.

Bekijk de volledige reportage hier.

Bekijk NOS reportage