Het is bijna zo ver: tijd voor Carnaval! Vanaf vandaag zal een groot deel van het land helemaal in feeststemming zijn!

Het is tijd om de kleurrijke kostuums uit de kast te halen en de dansschoenen aan te trekken, want het feest van het jaar staat voor de deur! En dat geldt natuurlijk ook voor een groot aantal Flanderijn collega’s & opdrachtgevers. 


Maar hoe is carnaval nou eigenlijk ontstaan?

Er circuleren verschillende verhalen over de oorsprong van carnaval. Een veelgehoorde theorie is dat het woord "carnaval" afkomstig is van het Latijnse "carne vale", wat "vaarwel aan het vlees" betekent. Carnaval wordt namelijk gevierd voorafgaand aan de vastentijd, waarin mensen zich voorbereidden op de vastenperiode voor Pasen. Het werd in de loop van de geschiedenis een moment waarop sociale normen werden uitgedaagd en mensen zich konden verkleden en feesten voordat ze zich onthielden van bepaalde luxeartikelen tijdens de vastentijd. Oorspronkelijk had het feest waarschijnlijk te maken met oude vruchtbaarheidsrituelen. Nu wordt het wereldwijd gevierd met verschillende tradities en gebruiken, maar het blijft een tijd van feest, kostuums en plezier.

Tradities tijdens Carnaval

Tijdens carnaval zijn er veel verschillende tradities door het gehele land. Dit verschilt natuurlijk heel erg per regio.

  1. Prins Carnaval: Veel carnavalsverenigingen kiezen elk jaar een Prins Carnaval die tijdens het feestseizoen een belangrijke rol speelt in de festiviteiten.
  2. Optochten: Overal in Nederland worden feestelijke/kleurrijke optochten gehouden, waarbij deelnemers in prachtige kostuums en versierde praalwagens door de straten trekken. Het bouwen van een wagen is een activiteit waar een vereniging/vriendengroep al maanden mee bezig is.
  3. Kostuums: Het verkleden in thema-outfits is een belangerijk onderdeel van het Nederlandse carnaval. Mensen dragen kleurrijke/gekke kostuums en maskers.
  4. Sleuteloverdracht: In sommige steden vindt er tijdens carnaval een symbolische sleuteloverdracht plaats, waarbij de stadssleutel tijdelijk wordt overgedragen aan Prins Carnaval, die daarmee de macht over de stad krijgt.
  5. Carnavalsverenigingen: Veel steden en dorpen hebben hun eigen carnavalsverenigingen die het hele jaar door activiteiten organiseren en tijdens carnaval een centrale rol spelen in de stad.
  6. Carnavalskrakers: Tijdens carnaval worden speciale carnavalsliedjes, ook wel "carnavalskrakers" genoemd, uitgebracht die door het hele land worden meegezongen en gedanst. Voorbeelden hiervan zijn: Het feest kan beginnen, er staat een paard in de gang, bloemetjesgordijn, vrouwkes, jij krijgt die lach niet van mijn gezicht enz.


De Flanderijn carnavalssteden

Sommige van onze Flanderijn-vestigingen zijn gevestigd in steden waar carnaval een grote traditie is. Daarom zullen veel collega's & opdrachtgevers dit weekend genieten van het feest in hun eigen stamplaats. In dit artikel zetten we iedere vestigingsplaats van Flanderijn extra in the picture. Zo hebben we leuke carnavalsactiviteiten en de beste adresjes verzameld en delen we de speciale carnavalsnamen!


Carnaval in Mestreech

Welkom in Mestreech, oftewel Maastricht, waar carnaval gevierd wordt met een flinke dosis traditie en plezier! Het carnavalsseizoen begint hier met de elfde van de elfde, een dag vol ceremonie om de start van het carnavalsfeest aan te kondigen. Maar het echte hoogtepunt van carnaval in Maastricht is de bekendmaking van Prins Carnaval. Elk jaar wordt hij in het geheim gekozen door de carnavalsvereniging De Tempeleers. De spanning stijgt als de nieuwe prins wordt onthuld op de Markt tijdens de Prinsuitroeping. En op de zaterdag voor carnaval ontvangt de Prins om 15.11 uur symbolisch de sleutel van de stad van de burgemeester, die voor drie dagen de macht aan hem overdraagt.

Maar wat is carnaval zonder muziek? De Zate Hermeniekes, die door de straten trekken, verzorgen de vrolijke carnavals muziek. Want in Maastricht vindt carnaval vooral buiten, op straat, plaats, waar je dan ook de meeste Zate Hermeniekes tegenkomt.

En natuurlijk, wie kan de kleurrijke carnavalsoptocht ‘Boonte Störrem' vergeten? Op zondag trekken praalwagens, hermeniekes en carnavalsgroepen door de straten. Deze tocht is georganiseerd door de stadcarnavalsvereniging De Tempeleers.

Gedurende het jaar staan Maastrichtenaren bekend om hun goede smaak, maar tijdens carnaval gaat iedereen voor een ‘pekske’ in vol ornaat, vaak met een bijbehorende act. Want ook tijdens carnaval zijn ze in Maastricht de stad van goede smaak!

We wensen iedereen uit Maastricht veel plezier dit weekend!

Carnaval in Piëlhaazeriek

Carnaval in Venray ook wel ‘Piëlhaazeriek’ genoemd. Een van de hoogtepunten van het carnaval in Venray is de grote carnavalsoptocht, die de straten vult met praalwagens, carnavalsgroepen en muziek. Een grote verzameling van creativiteit en feestvreugde die jaarlijks heel veel mensen trekt en jong en oud vermaakt.

Naast de optocht zijn er ook een hele boel feesten en activiteiten georganiseerd door lokale carnavalsverenigingen en horecagelegenheden. Van gezellige kroegentochten tot grootschalige feesten, er is genoeg te beleven in Venray!

In Limburg doen ze er een schepje bovenop. Vastelaovend in Limburg start zelfs al op donderdag 8 februari. Het traditionele ‘Auw Wieverbal’ in Valkenburg vindt plaats op de donderdagavond voor carnaval.

De vastelaovevereniging de Piëlhaas ( de carnavalsvereniging ) heeft de volledige carnavalsagenda op hun website staan. Het carnavalsweekend start met de Hazinneaovend op 8 februari en eindigd met de Boērebrulleft – Vastelaoveskantus op 13 februari.

De vereniging organiseert diverse carnavalsactiviteiten, waaronder optochten, feesten en andere evenementen tijdens de carnavalsperiode. Ze spelen vaak een belangrijke rol bij het bevorderen van de carnavalstradities en het samenbrengen van de gemeenschap tijdens deze vrolijke periode.

Bekijk hier de website en de volledige carnavalsagenda in Venray!

Carnaval in Heerenveen

Carnaval komt naar Heerenveen! Bereid je voor op een stevige portie zuidelijke gezelligheid in het noorden met overvloedige drankjes en de meest waanzinnige outfits! Party-DJ Kevin Terpstra staat klaar om Café De Swetser om te toveren tot een ware feestlocatie voor Heerenveen.

Tijdens carnaval wordt Heerenveen vaak omgedoopt tot "Pierenoord" of "Pierknijn". Dit is een typische carnavalsnaam die verwijst naar de lokale tradities en gebruiken tijdens het feest.


Carnaval in Krabbegat

In Bergen op Zoom gaat carnaval onder de naam "Bergse vastenavend" door het leven, bekend als Krabbegat. Ja, vastenavend, geen carnaval. Bereid je voor, want in Krabbegat zul je als "outsider" geconfronteerd worden met allerlei termen en tradities waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord.

Dit komt niet alleen door het gebruik van het Bergs dialect, maar ook omdat Krabbegat een uiterst traditionele viering van carnaval kent. Deze stijl vindt zijn oorsprong in het Bourgondische carnaval. (Lees hier meer over in de geschiedenis van carnaval).

Het carnaval in Bergen op Zoom is typisch straatcarnaval, dat zich afspeelt in de schilderachtige straten en pleinen van de oude binnenstad. De naam "het Krabbegat" is overigens afgeleid van de 'Meekrap', een plant waar vroeger turfstenen van werden gemaakt. Het symbool van Krabbegat is echter niet de plant, maar het dier.

In tegenstelling tot de meeste Brabantse carnavalssteden, worden er tijdens de Bergse Vastenavend over het algemeen géén liedjes van buiten Krabbegat gespeeld en gedraaid. Sinds 1946 komt de Stichting Vastenavend jaarlijks met een nieuw liedje dat inspeelt op het motto van dat jaar. De muziek voor het jaarlijkse liedje wordt door mannen ingezongen in het Bergs dialect en uitgevoerd door dweilorkesten. Bergen op Zoom telt meer dan 100 van deze orkesten, soms met wel 30 leden. Deze amateurbands trekken tijdens de vastenavend door de stad en spelen in verschillende cafés hun versie van de Bergse vastenavendliedjes. De liedjes in de Bergse vastenavend moeten bovendien altijd het ritme van een mars hebben en er wordt geen polonaise gelopen.

In plaats van een Raad van Elf, zoals bij de meeste andere carnavalsverenigingen, kent de Stichting Vastenavend een Grote Raad, waar alle leden van de stichting zeggenschap over hebben.

Net wanneer je denkt dat je alle eigenaardigheden hebt gezien, komt Krabbegat met nog een verrassing! In tegenstelling tot de uitbundige kostuums vol glitters en glamour, draagt men in Krabbegat juist oude spullen en zelfgemaakte outfits. Voor heren vormt een eenvoudige boerenkiel de basis, terwijl dames kiezen voor een (nep)bontjas en een rok. Een onmisbaar accessoire is een stuk gordijn of vitrage om de nek of het middel, samen met een rode zakdoek, geknoopt met de punt naar achteren.

De traditie van het dragen van oude kleding en vitrage komt uit de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen mensen weinig hadden om carnaval mee te vieren en dus hun toevlucht namen tot oude spullen.

Op de zaterdag van de vastenavend arriveert de prins met de Blauwe Schuit op het station van Bergen op Zoom. Na enkele knallende mortierschoten stappen de prins en de nar in een speciaal voor hen vervaardigde wagen, waarna ze in een bescheiden optocht naar de Bergse Grote Markt vertrekken. Op de Grote Markt, bij het Stadhuis, ontvangt de prins plechtig de sleutel van de stad. Vervolgens presenteert de Gròòtste Boer de Ellef Gebooie (Elf Geboden), beter bekend als de elf regels van de vastenavend. Na deze ceremonie begeeft de prins zich met zijn gevolg naar Hotel de Draak, waar de boerenploeg samenkomen met de gemeenteraad.

Op de laatste dag van de vastenavend, op dinsdagmiddag, vindt een van de grootste carnavalsoptochten van Nederland plaats. Tijdens deze optocht presenteren bouwclubs uit Bergen op Zoom en omliggende dorpen hun indrukwekkende praalwagens. Deze wagens zijn metershoog en barsten van de verwijzingen naar de Bergse vastenavend.

Carnaval in Appingedam

Elk jaar tijdens carnaval draagt Wethouder Annalies Usmany het gezag over de stad Appingedam over aan de Damster Narren. Vorig jaar vond dit symbolische moment plaats toen de wethouder de stadssleutel overhandigde aan Stadspins Adri 1, Stadsprinses Margriet 1, Adjudant Roelf en Vorst Henk van carnavalsvereniging de Damster Narren. Met deze overhandiging erkent de wethouder dat de carnavalsvereniging voor vier dagen de baas is over de stad Appingedam.

We willen alle collega's in de vestigingssteden en relaties van Flanderijn een geweldig weekend toewensen! Voor degenen die carnaval gaan vieren, veel plezier en maak er een feest van!