Ouders kritisch op gemak van buy now pay later voor jongeren
Digitale betaaloplossingen zijn populair onder jongeren. Diensten zoals Klarna en Riverty, bekend als buy now pay later-diensten, maken het mogelijk om zonder directe betaling aankopen te doen. Ouders zien deze trend met groeiende bezorgdheid. Uit een recent onderzoek van Flanderijn blijkt dat de helft van de ouders het gemak waarmee jongeren achteraf kunnen betalen gevaarlijk vindt.
Flanderijn deed onderzoek
Het onderzoek, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Flanderijn, vroeg 1.018 ouders met thuiswonende kinderen van 14 tot en met 21 jaar naar hun ervaringen met financiële opvoeding. De resultaten tonen aan dat ouders zich actief bezighouden met de geldzaken van hun kinderen: 79 procent zegt goed op de hoogte te zijn van hun financiële situatie en eventuele schulden.
Ouders bieden hulp – maar wel met voorwaarden
Kinderen kloppen regelmatig bij hun ouders aan bij geldproblemen. Een kwart van de ouders geeft aan dat hun kind het afgelopen jaar financiële hulp heeft gevraagd. Ouders reageren op verschillende manieren:
- 39% helpt met zoeken naar oplossingen
- 28% bespreekt de situatie zonder direct hulp te bieden
- 22% leent geld uit en maakt afspraken over terugbetaling
Slechts 5% geeft geld zonder voorwaarden. Een opvallende uitkomst is dat 31% van de ouders aangeeft moeite te hebben met grenzen stellen rond geldzaken.
Een belangrijke taak voor ouders
Michel van Leeuwen, gerechtsdeurwaarder en directeur bij Flanderijn, benadrukt het belang van ouderlijke begeleiding:
“Jongeren sluiten met achterafbetaaldiensten sneller kleine leningen af, zonder de gevolgen goed te overzien. Het aantal jongeren met betalingsproblemen neemt toe. Ouders spelen hierin een cruciale rol. Ga samen aan tafel, bespreek financiële afspraken en kijk samen naar oplossingen voordat je geld overmaakt.”
Bekijk de infographic met alle onderzoeksresultaten
Wilt u meer weten over hoe ouders denken over de financiële keuzes van hun kinderen, het gebruik van achterafbetaaldiensten door jongeren en hoe zij omgaan met geldzorgen binnen het gezin?
U kunt het volledige onderzoeksrapport kosteloos aanvragen via onze inschrijfpagina. Na aanmelding ontvangt u het rapport automatisch per e-mail.