Een dag op pad met Sascha Toppinga van Flanderijn
Veel mensen denken bij een deurwaarder aan dagvaardingen of beslagen. Maar het ambt reikt veel verder. Achter de formele kant van het beroep schuilt een maatschappelijk betrokken professional. Flanderijn-collega Fleur liep een dag mee met Sascha Toppinga en kreeg een unieke blik achter de schermen. Ze was niet alleen op pad om verslag te doen, maar ging ook mee voor een vlog over een dag met de deurwaarder, om te laten zien hoe het écht is. De video van deze dag wordt binnenkort gedeeld.
Achter iedere deur een verhaal
In Amsterdam start Sascha samen met Fleur haar werkdag. Ze haalt haar exploten op bij het kantoor en vertrekt richting het eerste adres. Van boetes tot pensioenpremies,– de zaken lopen uiteen. “Het is belangrijk om te zien wat er écht speelt,” zegt Sascha. Niet iedereen heeft problematische schulden, maar ze komt ze wel regelmatig tegen. Haar aanpak is mensgericht: “We zijn er niet om angst aan te jagen. We willen helpen.”
Signalen van achterliggende problemen
Veel mensen doen de deur niet open. Sascha let dan op subtiele signalen, zoals een overvolle brievenbus. “Ongesorteerde post is vaak een teken van grotere problemen.” Ze laat haar contactgegevens achter, niet om druk te zetten, maar om hulp aan te bieden.
Tijdens een eerdere opdracht trof Sascha een verwarde vrouw die al dagen niet had gegeten. Dankzij Sascha’s snelle handelen kreeg de vrouw passende zorg en weer contact met haar dochter. “Ik kan schulden niet oplossen, maar ik kan wel zorgen voor een kans op herstel.”
Misverstanden en communicatie
’s Middags bezoekt Sascha een aantal horecaondernemers. Een eigenaar begrijpt niet waarom er een schuld is – hij betaalt toch maandelijks? Sascha legt rustig uit dat het om een oude achterstand gaat Bij een ander zaakje is er sprake van een taalbarrière. De eigenaar weet niet dat hij wijzigingen in personeelsbestand actief moet doorgeven aan het pensioenfonds. Dit soort misverstanden komen vaker voor. Sascha probeert dan altijd uit te leggen hoe de schuld is ontstaan en wat iemand het beste kan doen. “Even met ons kantoor bellen is vaak het snelst,” zegt ze vriendelijk.
Ze vraagt ook altijd of dit de enige schuld is, en of iemand ergens hulp bij nodig heeft. Soms komt daar een waardevol gesprek uit voort, soms niet. Maar het zaadje is geplant. Als Sascha vermoedt dat er meer speelt, trekt ze aan de bel. Juist die extra stap maakt het verschil.
Menselijkheid als kracht
Bij een bedrijfsverzamelgebouw reageert een receptioniste verbaasd: “Zijn jullie deurwaarders? Jullie zijn helemaal niet streng of nors.” Sascha grijpt dat moment aan om het stereotype beeld te doorbreken. “We brengen duidelijkheid. En als het nodig is: hulp.”
Wat opvalt is de persoonlijke benadering van Sasha. Ze is vastberaden, deskundig, maar bovenal menselijk. Ze vraagt, luistert, en signaleert. En ze grijpt in als dat nodig is – ook buiten haar formele taak.
“De houding van mensen verandert zodra ze merken dat ik ze wil helpen,” zegt Sascha. “Soms krijg ik zelfs koffie aangeboden of word ik uitgenodigd om te lunchen.”
Fleur kijkt terug op een leerzame dag. “Ik heb geleerd dat het werk van een deurwaarder zoveel meer is dan alleen geld innen. Het gaat om signaleren, doorverwijzen, en vooral: helpen. Juist die maatschappelijke focus die Flanderijn zo kenmerkt heb ik vandaag in het de praktijk kunnen ervaren."
Bekijk de reportage op AT5
Wilt u met eigen ogen zien hoe Sascha het verschil maakt? Bekijk dan de reportage van AT5 waarin zij wordt gevolgd tijdens haar werkdag in Amsterdam. U ziet hoe zij met oprechte aandacht mensen benadert en haar maatschappelijke missie in de praktijk brengt.
Zoals Sascha het zegt: “Vragen hoe het met iemand gaat, is vaak genoeg om het gesprek te starten.”