Flanderijn één van de 13 initiatiefnemers van een gedragsexperiment om Nederlanders financieel gezondere keuzes te laten maken.

Kiezen voor een financieel gezond(er) perspectief: zo doe je dat!

Samen met banken, verzekeraars, gedragsbureaus, fintech bedrijven en overheden stelt Flanderijn zichzelf geregeld deze vraag: hoe kunnen we onze klanten helpen financieel gezondere keuzes te maken? Het ontstaan van betalingsachterstanden kent diverse redenen. Soms liggen de oorzaken buiten de invloedssfeer van mensen, maar geregeld ook daarbinnen. Dat mensen niet altijd rationele keuzes maken als het om geld gaat weten we al langer. Maar hoe stuur je vervolgens op gedrag richting een financieel gezonder perspectief?

Voortdurend vinden er experimenten plaats om uit te vinden welke gedragsinterventies er in praktijk werken. De uitkomsten en learnings hiervan worden gebundeld in het Actieplan Consumentenkeuzes. Dit Actieplan is een samenwerking van zo’n 50 financiële instellingen en wetenschappers. Ook dit jaar zijn er 13 nieuwe initiatieven gelanceerd om Nederlanders financieel gezondere keuzes te laten maken.

Platformbijeenkomst Wijzer in Geldzaken

Op 22 juni jl. is in theater Diligentia in Den Haag het nieuwe Actieplan gepresenteerd door minister Kaag (financiën) en overhandigd aan Hare Majesteit Koningin Máxima (erevoorzitter Wijzer in Geldzaken). Flanderijn deelde samen met de 12 andere initiatiefnemers een plaats op het podium, wat een bijzonder fotomoment opleverde met Koningin Máxima.

In haar toespraak heeft Minister Kaag een aantal initiatieven uitgelicht, waaronder ons onderzoek wat wij samen uitvoeren met het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag (KCPEG, verbonden aan Universiteit Leiden). Centrale vraag daarbij is: Hoe kunnen we jongeren met geldproblemen beter bereiken? Helaas zeer actueel, gezien de zorgwekkende stijging van het aantal jongeren in betaalachterstand.

Aansluitend, op de goed bezochte gedragsmarkt, hebben we samen met het onderzoeksteam van het Kenniscentrum KCPEG in onze stand onze gedragsinzichten en voorlopige resultaten uit het onderzoek kunnen delen met ruim 200 aanwezigen. In het najaar verwachten we de eindresultaten van het onderzoek inclusief gedragsinterventie te kunnen publiceren.

Kortom: een platformbijeenkomst vol inspiratie! Niet in het minst door de (panel)gesprekken, lezingen en contacten met de andere initiatiefnemers. Op gedrag kun je rekenen! en inzichten delen maakt uiteindelijk iedereen Wijzer in Geldzaken!

Marieke Boon in gesprek