Flanderijn is betrokken bij verschillende hulpverleners en maatschappelijke organisaties.

Dat is immers van groot belang bij het oplossen van schuldsituaties. We geloven dat het voorkomen en oplossen van betalingsachterstanden een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, waarbij niet alleen de klanten met een betalingsachterstand een rol spelen, maar ook schuldeisers, gerechtsdeurwaarders, hulpverleners, werkgevers, politici en maatschappelijke organisaties. Door samen te werken met deze verschillende partijen kunnen we een brede aanpak bieden die gericht is op het ondersteunen van mensen in financiële moeilijkheden en het vinden van duurzame oplossingen.


Met wie werkt Flanderijn allemaal samen?

De samenwerkingspartners zijn onder andere Geldfit, NVVK, NSR, Nibud, Gemeente Rotterdam, KCPEG, OKB, SchuldenlabNL, Schuldhulpmaatje, Onsbank, en verschillende andere organisaties. Het volledige overzicht van samenwerkingspartners kunt u vinden op onze website!

Samen streven we naar het bieden van effectieve oplossingen en het herstellen van financiële stabiliteit voor mensen die met betalingsachterstanden te maken hebben.


Recente activiteiten door partners

Elke partner is actief betrokken bij het schuldenprobleem en zet zich in om mensen te helpen en te ondersteunen bij het voorkomen van ernstige schulden of om hen weer schuldenvrij te maken. In deze blog brengen we graag een aantal inspirerende initiatieven onder de aandacht.


Geldfit

Geldfit vormt een samenwerkingsverband tussen Nederlandse gemeenten, ondernemers en verschillende hulporganisaties binnen de Nederlandse schuldhulproute. Ook Flanderijn is al jarenlang als partner bij Geldfit betrokken. Het hoofddoel van deze samenwerking is om ondersteuning te bieden aan particulieren en ondernemers die moeilijkheden ondervinden op financieel gebied. Hiervoor heeft Geldfit initiatieven ontwikkeld die de collega's van Flanderijn op verschillende manieren onder de aandacht worden gebracht.

Het afgelopen jaar zochten meer mensen dan ooit hulp bij hun financiën via Geldfit. Nederlanders hebben vooral geldzorgen vanwege prijsstijgingen en hoge energierekening. Bezoekers van geldfit.nl maakten vaak gebruik van de potjes-check. Dat is een tool waarmee je kunt kijken op welke toeslagen of (lokale) regelingen je recht hebt. Hierdoor kunnen mensen hun inkomen structureel omhoog krijgen. Naast dat meer mensen hulp via de website zoeken ziet Geldfit een toenemende behoefte aan contact met iemand die persoonlijk mee kan denken. Bijna 50.000 mensen namen in 2023 contact op met Geldfit via de telefoon of chat.

Naast de 'potjes-check' biedt Geldfit ook de "Geldfit-test", waarmee je binnen 2 minuten kunt zien wat de beste oplossing is voor jouw financiële situatie. Daarnaast richt Geldfit zich ook op ondernemers door het aanbieden van een zakelijke Geldfit-test. Voor beide tests is het mogelijk om een gratis adviesgesprek te voeren met een van de adviseurs.


NvvK

Flanderijn heeft een  convenant met de NVVK afgesloten omtrent minnelijke schuldhulpverlening.  Het belangrijkste doel is het verder optimaliseren van de samenwerking met de NVVK -leden  (gemeenten, schuldhulporganisaties en bewindvoerders)  en om zo  onnodige kosten en vertraging te voorkomen.

Het NvvK heeft een nieuw initiatie: “NVVK ontwikkelt schuldhulp in Caribisch Nederland”.

In Caribisch Nederland is er een schrijnend gebrek aan schuldhulpverlening, terwijl veel inwoners te kampen hebben met schulden. NVVK-projectcoördinator Linda van Vliet zal daarom binnenkort voor de tweede keer naar de eilanden afreizen om samen met lokale partners de hulpverlening verder te ontwikkelen. Recent onderzoek van het Nibud heeft aangetoond dat de inkomenssituatie van veel inwoners zorgwekkend is. Om deze reden stellen Minister Schouten, samen met staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, middelen beschikbaar om diverse aspecten van de situatie in het landsdeel te verbeteren.

Het Nibud-onderzoek benadrukt dat schulden onlosmakelijk verbonden zijn met het niet kunnen rondkomen, zoals Schouten opmerkt. Het Nibud beveelt aan om een structurele methode te ontwikkelen om informatie over betalingsachterstanden en schulden inzichtelijk te maken.

Lees hier het volledige artikel


De Gemeente Rotterdam

Samenwerking met de  verschillende gemeenten is noodzakelijk om de schuldenproblematiek beheersbaar te houden. Een thema dat ook centraal staat in onze campagne 'Tot hier. En nu verder’.

Zo heeft de gemeente Rotterdam heeft een speciale pagina genaamd 'Geldzorgen', waarop Rotterdammers met schulden of een laag inkomen kunnen ontdekken hoe de gemeente hen kan helpen. Op deze pagina worden verschillende manieren benadrukt waarop mensen hun rechten kunnen uitoefenen en kunnen nagaan voor welke lokale en landelijke toeslagen, regelingen en subsidies ze in aanmerking komen. Dit kan gemakkelijk worden gecontroleerd met behulp van de tool 'Bereken uw recht', ontwikkeld door het Nibud. Daarnaast worden nog vele andere initiatieven op de pagina belicht, zoals hulp bij hoge energiekosten, subsidies en leningen voor huiseigenaren, noodhulp, toeslagen van de landelijke overheid, extra financiële ondersteuning voor gezinnen, algemene regelingen voor extra financiële steun, extra financiële hulp voor jongeren en ouderen, hulp bij schulden, hulp voor ondernemers en nog veel meer.


KCPEG

Flanderijn onderhoudt met diverse onderzoeksinstituten en kenniscentra waardevolle relaties, zoals met het gerenomeerde Kenniscentrum Psychologie en Economisch gedrag (KCPEG), onderdeel van de Universiteit Leiden.  Dit geeft ons de mogelijkheid om kennis te delen en  wetenschappelijk onderbouwde adviezen van het KCPEG te gebruiken om onze dienstverlening verder te kunnen optimaliseren.

Podcast De handleiding: Financiële stress onder jongeren

Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de studenten zich zorgen maakt over hun financiële situatie. Cato van Hoegee (22) is een van hen. Ze kampt met een aanzienlijke studieschuld, staat voor de uitdaging om binnenkort haar huis te verlaten en ondervindt moeilijkheden bij het vinden van werk. Deze combinatie van factoren veroorzaakt aanzienlijke stress. In de tweede aflevering van de podcast 'De Handleiding: voor mentale gezondheid onder jongeren', gepresenteerd door Tim Senders, deelt Cato haar ervaringen over het omgaan met deze stress, het gevoel van schaamte en de strijd met een onzeker toekomstbeeld. Olaf Simonse, een van de  experts van het KCPEG, was te gast in deze podcastaflevering en sprak met Tim Senders over de psychologie van financiële stress.

Bekijk hier het volledige artikel en luister de podcast!


Het tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie biedt ondersteuning aan huishoudens met een laag inkomen die te maken hebben met hoge energierekeningen. Het doel van dit fonds is om huishoudens te helpen bij het voorkomen van energieschulden.

Het tijdelijk Noodfonds energie is op 22 januari voor de tweede keer van start gegaan. De afgelopen weken hebben veel mensen die in aanmerking komen voor steun het Tijdelijk Noodfonds Energie weten te vinden, waarbij meer dan 85.000 mensen een aanvraag hebben ingediend. Om een groter aantal huishoudens te ondersteunen, hebben energieleveranciers Essent, Vattenfall, Eneco, Budget Energie, Greenchoice en Innova Energie recentelijk gezamenlijk 8 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt verdubbeld door de Rijksoverheid, met nog eens 16 miljoen euro die al was gereserveerd in de begroting. Dankzij deze aanvullende financiering kunnen ongeveer 38.000 extra huishoudens geholpen worden met het betalen van hun energierekening.

Het totale beschikbare budget voor het Noodfonds stijgt hierdoor van 60 naar 84 miljoen euro. Op basis van het huidige verloop van aanvragen verwacht het Noodfonds dat dit bedrag voldoende zal zijn om de steunregeling tot medio maart open te houden.


De OKB

Wanneer een ondernemer in financieel zwaar weer belandt, staat deze er vaak alleen voor. Voor deze groep ondernemers die extra ondersteuning kan gebruiken heeft Flanderijn de samenwerking gezocht met stichting Ondernemersklankbord (OKB). Deze samenwerking maakt het mogelijk om ook voor ondernemers met een (complexe) financiële hulpvraag, maatwerkoplossingen te kunnen bieden.

Nieuwe podcast-reeks van ‘De Ondernemers Gym’

In 2023 introduceerde het Ondernemersklankbord (OKB) 'De Ondernemers Gym', een podcast gericht op zzp'ers, mkb'ers en startende ondernemers. In iedere podcast wordt er een ander thema belicht en worden er praktische tips en advies gedeeld om een bedrijf te versterken. Wil je als ondernemer er alles aan doen om je bedrijf gezond en fit te houden? Luister dan naar 'De Ondernemers Gym' van OKB.

Bekijk hier de onderwerpen die OKB binnenkort zal lanceren.


SchuldenlabNL

SchuldenlabNL heeft als missie Nederland schuldenzorgvrij te maken. Daartoe probeert zij, samen met diverse publieke- en private partijen, succesvolle projecten op het gebied van schuldenproblematiek landelijk op te schalen. Flanderijn is één van de partners van SchuldenlabNL en al vele jaren nauw betrokken bij de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid.

Money start

Money Start zet zich volledig in om te voorkomen dat jongeren na hun 18e verjaardag in de schulden belanden. Het aantal jongeren dat na hun 18e verjaardag in de schulden belandt, neemt snel toe, waarbij jongvolwassenen (18-27 jaar) vaker dan gemiddeld te maken hebben met een kwetsbare financiële situatie.

Het vermijden van schulden is een vaardigheid die jongeren kunnen ontwikkelen met behulp van het preventieprogramma 'Hoe word je rijk'. Steeds meer gemeenten erkennen het belang van het voorkomen van problematische schulden onder jongeren. De methode 'Hoe word je rijk?' van Money Start is een van de schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt uitgebreid.

Bekijk hier het preventieprogramma!


Wij zijn geïnspireerd door de prachtige initiatieven en activiteiten die plaatsvinden om verschillende groepen in onze samenleving te ondersteunen. Van jongeren tot ouderen, ondernemers tot gezinnen en nog veel meer, samen zetten we ons in voor een schuldenvrije toekomst.