Flanderijn is van oorsprong een incasso- en gerechtsdeurwaarders­organisatie en bestaat al sinds 1948.

In de afgelopen jaren heeft Flanderijn zich ontwikkeld tot een full-service organisatie op het gebied van creditmanagement, betalingsbeheer en administratieve ondersteuning. Ook binnen het MKB maken veel ondernemers gebruik van de services van Flanderijn.

In onze nieuwe serie; Spotlight op, bezoeken we iedere maand een ondernemer uit ons netwerk. Soms gaat het daarbij om een opdrachtgever, maar we besteden ook graag aandacht aan lokale ondernemers waarmee we op een andere manier een relatie onderhouden.

In deze editie zijn we te gast bij Bakkerij van Dijk op de Binnenweg in Rotterdam.  In onze ogen één van de beste bakkers van Rotterdam! Al jaren verzorgen zij alle broodjes voor onze bedrijfskantine, en wanneer we gebak nodig hebben, staan ze altijd paraat. En het leuke is, Bakkerij van Dijk is net als Flanderijn een echt familiebedrijf met een geschiedenis van meer dan 75 jaar. Alle reden voor een bezoekje aan Bakkerij J. van Dijk waar we eigenaresse Lucienne Angenent troffen.


Zou jij jezelf en jullie bedrijf willen voorstellen?

Mijn man en ik zijn al ruim 30 jaar de trotse eigenaren van de bakkerij, vertelt Lucienne. Met af en toe een helpende hand van mijn ouders en onze zoon runnen we met veel plezier onze zaak.  We hebben drie winkels: één op de Nieuwe Binnenweg, één op de Lusthofstraat en de derde op Zuid, waar ook onze bakkerij is gevestigd. Hier wordt alles vers gemaakt.


Bakkerij van Dijk is een echt familie bedrijf en bestaat net als Flanderijn 75 jaar!  Kun je hier iets meer over vertellen?

Mijn man werkte vroeger voor de vorige eigenaren van de bakkerij. Het is alweer 30 jaar geleden dat we de zaak hebben overgenomen maar de geschiedenis van de bakkerij gaat veel langer terug.  “Het is een familiebedrijf dat we in de afgelopen jaren met elkaar steeds verder hebben uitgebouwd, vertelt Lucienne.


Wat maakt jullie winkel zo uniek?

Dit is echt een buurtwinkel! Een bijzondere plek in een bijzondere buurt. Zaten er vroeger veel drugspanden en opvanghuizen in de buurt, tegenwoordig vind je op de Nieuwe Binnenweg een leuk en gevarieerd aanbod van winkels, restaurants en hippe koffiebarretjes. Het is een heel andere ervaring dan in de winkel op de Lusthofstraat of bij de bakkerij op Zuid. Daarom geniet ik er ook zo van om in deze winkel te staan. Het is vooral de onderlinge betrokkenheid en de persoonlijke sfeer die ons onderscheidt van de vele winkelketens die je overal tegenkomt.

Mensen komen dagelijks langs voor een praatje en waarderen de gezellige sfeer hier. In onze winkel bieden we een uitgebreid assortiment aan broodwaren, overheerlijk banket en chocolade. En heb je trek in een vers belegd broodje. Ook hiervoor kun je bij ons terecht!


De wijk: Het nieuwe westen!

Het Nieuwe Westen is echt een unieke cocktail van karakteristieke volksbuurten en imposante straten. De grootste wijk in Delfshaven bestaat uit maar liefst 8 buurten, elk met hun eigen unieke flair. Hier hechten bewoners zich sterk aan hun buurt, met een voorkeur voor lokale voorzieningen en een neiging om binnen de "buurtgrenzen" te blijven.

De Nieuwe Binnenweg, waar bakkerij J. van Dijk zich bevindt, is niet alleen een van de langste winkelstraten die we kennen, maar ook een van de oudste wegen in Rotterdam. Sinds 1454 verbindt deze weg Rotterdam en Delfshaven. In de afgelopen jaren heeft de Nieuwe Binnenweg een opmerkelijke transformatie ondergaan, vooral in het westelijke deel, waar een diverse mix van winkels met allochtone eigenaren te vinden is. Wat eens een verwaarloosde straat was, vol verzakte panden en leegstand, heeft nu een indrukwekkende gedaanteverwisseling ondergaan.

De gemeente sloeg de handen ineen met ondernemers en eigenaren, waardoor een integraal plan ontstond dat alles aanpakte: schoon, heel en veilig. Het resultaat is ronduit wonderbaarlijk. De 19e-eeuwse gevelornamenten en -stenen zijn hersteld, en de straat straalt nu een vriendelijke en authentieke sfeer uit dankzij het gebruik van gebakken klinkers.

Wat de Nieuwe Binnenweg echt bijzonder maakt, is de diversiteit. Slechts weinig bekende ketens hebben hier hun intrek genomen. Het is een smeltkroes waar winkels voor allochtone bewoners naast die voor de jonge "urbans" staan, wat de straat een dynamisch en echt stedelijk gevoel geeft. Overdag en 's avonds is de straat bruisend met mensen - een groot succes dat het vertrouwen van de buurt heeft hersteld. Lunchen, loungen, eten of boodschappen doen: op de Nieuwe Binnenweg gebeurt het allemaal op een enthousiaste manier, te midden van een prachtige mix van mensen en bedrijvigheid.

Het kantoor van Flanderijn, heeft zich al jaren stevig gevestigd in het nieuwe westen. Deze volksbuurt is de thuisbasis van diverse lokale ondernemingen. Langs de Nieuwe Binnenweg, die door het hart van de buurt loopt, zijn er genoeg gezellige eetgelegenheden waar het kantoorpersoneel van Flanderijn na het werk samenkomt voor lunch of diner met collega's. Het laat zien hoe Flanderijn floreert in de gezellige buurtgemeenschap.

Te midden van de bruisende transformatie van de Nieuwe Binnenweg, ondervindt ook Rotterdam, zoals elke grote stad, zijn eigen uitdagingen. Helaas zien we de afgelopen maanden op deze historische straat enkele oude patronen terugkeren, met af en toe weer wat overlast. De buurt- en politie-inspanningen zijn bewonderenswaardig. Ze werken hard om deze problemen aan te pakken en ervoor te zorgen dat de Nieuwe Binnenweg de gezellige buurtwijk blijft die het de afgelopen jaren is geworden.


Waar zijn jullie het meest trots op?

We zijn er trots dat we alles zelf maken en een aardige groeiende groep vaste klanten hebben. Ook veel bedrijven uit de omgeving zoals ook Flanderijn komen iedere dag hun broodjes en gebak in onze bakkerij halen. Maar we zijn ook trots op Het Maassstroompje, één van onze specialiteiten. Een typisch Rotterdams koekje dat een aantal jaar geleden door Inge Bodmer een nieuw leven is ingeblazen en nu bij ons in de bakkerij wordt gebakken. 


Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?

We willen gewoon doorgaan zoals we nu bezig zijn. Daarmee bedoel ik; gewoon blijven en de service leveren die de klanten van ons verwachten. De charme van het kleinschalige, dat moeten we zien te behouden. Plannen voor verdere uitbreiding hebben we niet Mijn man is 58 en ik ben 56, en onze zoon heeft geen plannen om de bakkerij over te nemen.


Wat vind je van de samenwerking met Flanderijn?

Met het team van Flanderijn werken we al heel wat jaartjes samen. Het is een fijne samenwerking! Vroeger toen Flanderijn nog geen bedrijfsrestaurant had, bestelden ze hier altijd gebak en meer. Maar ook nu komt al het lekkers dat Flanderijn dagelijks in de bedrijfskantine serveert, rechtstreeks uit onze bakkerij. Van pistolletjes tot zachte broodjes, maisbroodjes en Croissants. We bakken ze met veel plezier iedere dag vers voor de 200 personeelsleden van Flanderijn.

Meer weten over Bakkerij van Dijk of net als het team van Flanderijn genieten van al het lekkers. Je bent van harte welkom op de Nieuwe Binnenweg 195. Wij hebben in ieder geval genoten en bedanken Bakkerij van Dijk voor de jarenlange samenwerking en het leuke interview!

Tijdens ons bezoek hebben we een leuke video gemaakt van de winkel en het interview.

Bekijk de video!