Ervaringsdeskundige jongeren van de ONSbank breken tijdens een tafelgesprek een lans voor andere jongeren die ook in de problemen zitten.

Een toekomst zonder schulden voor jongeren: kansloos? Niet volgens de ONSbank, die jongeren met schulden weer perspectief biedt. Allereerst door het samen met de jongeren aan de slag gaan met schulden. Daarna is er een uitgebreid programma met workshops en coaching. Sommige jongeren stromen na dit basistraject door naar een verdiepend leerprogramma: ONSbank Next Level. Hierin worden de jongeren door middel van workshops, stage en intervisie opgeleid tot ervaringsdeskundigen.

Een mooie prestatie! Een feestelijke afronding was daarbij dan ook zeker op zijn plaats. Op 19 september jl. vond er een besloten tafelgesprek plaats in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Drie moedige jongeren deelden hun ervaringen en vertelden over de grote impact van schulden op hun leven. Daarbij voelden zij twee primaire (VGZ en KPN) en twee secondaire schuldeisers (Bosveld en Flanderijn) aan de tand. “Waarom duurt het soms zolang voor ik antwoord krijg? Waarom word ik pas serieus genomen als ik bepaalde termen gebruik? Waarom geven jullie een schuld uit handen? Ik ben nog dagen van de kaart als ik een brief krijg. Ik heb slapeloze nachten gehad omdat ik niet wist waar ik aan toe was. Ik teken veel, maar alle tekeningen uit die periode zijn donker en slaan nergens op”.

Vanaf de kant van de primaire en secondaire schuldeisers was er een open houding en werd er antwoord gegeven op de vragen die leven bij de jongeren. Dat leverde wederzijds begrip op. Later werd er door de tafelgenoten ook vragen gesteld aan de jongeren om tot nog meer verduidelijking te komen.

Belangrijke signalen die alle gesprekspartners aan tafel mee terugnemen hun organisatie in. Met die intentie was er ook deelgenomen: willen leren en blijvend de dienstverlening aan mensen met schulden willen verbeteren. Want schulden oplossen doen we samen!