Vanaf deze week is het Tijdelijk Noodfonds Energie beschikbaar voor huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening.

Dit initiatief heeft als doel financiële steun te bieden aan gezinnen die in aanmerking komen. De steun wordt verleend door een deel van de energierekening te betalen gedurende de 6 maanden na de aanvraag.

Verschillende energieleveranciers, waaronder Budget Energie, Eneco, ENGIE, Essent, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall, Vrij op Naam, en de Rijksoverheid, hebben voor het komende jaar gezamenlijk €60 miljoen toegezegd aan het Noodfonds.

Het Noodfonds beoordeelt de hoogte van de energierekening in verhouding tot het gezamenlijke inkomen van het huishouden. Als de energierekening meer dan 8% tot 10% van het inkomen bedraagt, wordt het resterende bedrag door het Noodfonds betaald via de energieleveranciers. Het maakt niet uit welke energieleverancier het huishouden heeft. Dit jaar komen meer mensen in aanmerking voor steun in vergelijking met het vorige jaar.

De initiatiefnemers hebben Lodewijk Asscher gevraagd om dit jaar opnieuw op te treden als vertegenwoordiger van het Noodfonds. Asscher benadrukt het belang van het Noodfonds in het verlichten van de financiële lasten voor huishoudens die kampen met energiearmoede. In 2023 hebben meer dan 50.000 huishoudens steun ontvangen, wat resulteerde in een totale uitkering van €43,7 miljoen.


Voor Wie is het Noodfonds Energie?

Huishoudens die in aanmerking willen komen voor steun uit het Noodfonds kunnen een check doen op de officiële website. De volgende huishoudens kunnen in aanmerking komen:


Criteria voor Steun:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum, wat neerkomt op €3.200 voor alleenstaanden en €4.480 voor samenwonenden.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8% tot 10% van het gezamenlijke bruto-inkomen. Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum is dit hoger dan 8%, en voor mensen tot 200% van het sociaal minimum is dit hoger dan 10%.
  • Het Noodfonds Energie betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8% tot 10% van het gezamenlijke bruto-inkomen van een huishouden.

Aanvragen kunnen worden ingediend via de officiële website noodfondsenergie.nl. Huishoudens kunnen tot 31 maart 2024 via de computer of app aanvragen indienen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Familieleden, vrienden, of hulpverleners hebben de mogelijkheid om namens anderen een aanvraag in te dienen via een gemachtigde procedure. Voor vragen is er een landelijke hulplijn beschikbaar.