Scheiding

Het kan gebeuren dat u door een scheiding uw hypotheek tijdelijk of helemaal niet (meer) kan betalen. Hieronder leest u wat u kan doen.

Uw situatie

Een scheiding kan gevolgen hebben voor de woning en de hypotheek. Zeker als u samen met uw partner eigenaar bent van de woning. Als de hypotheek op naam van u allebei staat, bent u samen verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheek. Dit geldt ook voor een eventuele rest­schuld na verkoop van de woning. Een rest­schuld is een deel van de hypotheek dat niet door de verkoop van de woning is betaald. Heeft u, of verwacht u, vanwege de echt­scheiding een achter­stand in de betaling van uw hypotheek? Neem dan snel contact op, er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Echtscheidingsconvenant

Een echtscheidings­convenant heeft geen werking richting de hypotheek­verstrekker. Daarom kunt u de hypotheek bij een scheiding niet regelen in een echtscheidings­convenant. Uw hypotheek­verstrekker is geen partij in dit convenant en kan niet worden gehouden aan dat wat u in het echtscheidings­convenant overeen bent gekomen. Wilt u weten wat wel mogelijk is? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 088 - 209 25 81.

Mogelijkheden

Misschien kunt u of uw ex-­partner bij een echt­scheiding wel in de woning blijven wonen door de ander uit te kopen en/of kan de hypotheek worden overgezet op één naam. Of kunt u of uw ex-­partner, als het een hypotheek betreft met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), misschien wel aanspraak maken op de Woonlasten­faciliteit (WLF) om mogelijke betalings­problemen tijdelijk te overbruggen. Neem telefonisch contact met ons op via 088 - 209 25 81 om de mogelijkheden te bespreken.

Hulp bij schulden

Het kan iedereen overkomen, een betalings­achterstand oplopen. Door verschillende omstandigheden of een verandering in uw situatie kunnen betalings­achterstanden ontstaan. Hierdoor kunt u misschien één of meerdere maandelijkse termijnen van uw hypotheek niet (op tijd) betalen. Of kunt u de rest­schuld, die is ontstaan na de verkoop van de woning, (tijdelijk) niet betalen.

Maakt u zich zorgen?
Flanderijn helpt bij het vinden van een oplossing. Ook als u denkt dat een oplossing niet gaat lukken. Er is soms meer mogelijk dan u denkt. Hiervoor is het wel belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Samen bespreken we de situatie en kijken we naar een passende oplossing.

Ga naar hulp bij schulden

Vragen?

Heeft u vragen over wat u kunt doen in uw situatie? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Ga naar contact

Om gebruik te maken van Facebook Messenger, dient u de cookies van Flanderijn te accepteren. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar ons privacy statement.