Het berekenen van buitengerechtelijke incassokosten lijkt een complexe puzzel. Maar dat valt wel mee. Om u alvast op weg te helpen, geven wij in deze blog antwoord op verschillende vragen. Wanneer brengt u als schuldeiser incassokosten in rekening? Hoe bepaalt u de hoogte van deze kosten? En welke factoren bepalen of u wel of geen BTW rekent over deze kosten? Dat bespreken we allemaal in ons nieuwe blog.
 

Wanneer mag u incassokosten rekenen?

Op het moment dat u buitengerechtelijke incassokosten in rekening mag brengen, heeft u al een heel traject doorlopen. Ten eerste heeft uw klant een dienst of product bij u afgenomen welke niet op tijd is betaald.

Wanneer de klant een consument is, heeft u een ingebrekestelling – oftewel een betalingsherinnering – verstuurd en vervolgens een Wik-brief. Dat laatste is een wettelijke eis wanneer u aanspraak wil maken op de betaling van de incassokosten. In beide communicatiemiddelen heeft u de consument de kans gegeven om het openstaande bedrag alsnog, binnen een betalingstermijn, te betalen. De termijn van 14 dagen die wordt genoemd in de Wik-brief, gaat in op het moment dat de brief normaliter door de klant wordt ontvangen, oftewel de ‘matdag’. Is deze termijn verstreken en heeft de consument nog niet betaald? Dan mag u incassokosten rekenen over het openstaande bedrag.
 

Hoeveel Incassokosten mag u in rekening brengen?

Dat hangt af van verschillende factoren. Heeft u te maken met een consument? Dan bepaalt de Wet op incassokosten (Wik) de hoogte van deze kosten. Deze wet stelt een minimum en maximum aan de incassokosten en bepaalt welk percentage van het openstaande bedrag als incassokosten in rekening mag worden gebracht. Zo begint de staffel met 15% over de verschuldigde hoofdsom met een minimum van € 40 exclusief BTW.

Flanderijn lanceert de nieuwe Incassocalculator
Op Flanderijn.nl vindt u sinds kort een volledig nieuw ontwikkelde incassocalculator. Hiermee kunt u heel gemakkelijk online de juiste incassokosten berekenen. Desgewenst kunt u de berekening per e-mail toegestuurd krijgen en vindt u op deze pagina ook veel handige tips op het gebied van incasso. Bereken uw incassokosten gemakkelijk hier.

Gelden voor overeenkomsten met bedrijven andere regels?
De Wik geldt niet voor niet nagekomen overeenkomsten met bedrijven. In dit geval kunt u zich beroepen op uw algemene- of betalingsvoorwaarden. Vaak wordt hierin een boete of schadevergoeding genoemd van 15% over het openstaande bedrag, maar dit percentage is niet wettelijk bepaald. U mag zelf de hoogte kiezen en deze vervolgens vastleggen in uw voorwaarden.

Incassokosten in rekening brengen, met of zonder BTW?

Of u wel of geen BTW mag rekenen over de incassokosten, hangt af van uw eigen situatie. Bent u een ondernemer en Btw-plichtig? Dan mag u de BTW niet doorberekenen aan uw klant, omdat u zelf de BTW kunt verrekenen. Bent u particulier of is uw onderneming vrijgesteld van BTW? Dan mag u de BTW over de incassokosten wel doorberekenen. In dit geval kunt u de incassokosten over het openstaande bedrag verhogen met 21% BTW.

Gratis Pre-Incasso pakket met WIK brief

Een Incasso uit handen is vaak niet het eerste waar u als ondernemer aan denkt. Soms is het beter om een incassoprocedure te voorkomen. Een Incassoprocedure kost immers tijd en kan ook gevolgen voor de goede relatie met uw klant. Daarom heeft Flanderijn het gratis Pré-Incasso pakket ontwikkeld. Deze bestaat uit voorbeeldbrieven zoals de officiële WIK-brief, handige checklists en insider tips van onze incasso-experts. Zo heeft u als ondernemer alle tools in handen en kunt zelf aan de slag om uw vordering zonder extra (incasso) kosten proberen te laten voldoen. En mocht uw klant alsnog niet betalen, dan heeft u aan de wettelijke eisen voldaan om alsnog een officiële incassoprocedure te starten. Wilt u meer weten over incassoprocedures en het voorkomen daarvan? Download dan het gratis Pré-incassopakket hier.

Flanderijn helpt u graag Incasso-puzzels op te lossen. Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen of heeft u een specifieke vraag over de berekening over incasso? Plan dan op Flanderijn.nl een gratis adviesgesprek met één van onze Incasso-experts.

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. We helpen u graag verder!

Direct inplannen