Aanzienlijk deel van jongeren kreeg rekeningen afgelopen jaar niet altijd betaald

Kwart jongeren heeft een schuld die losstaat van studieschuld en hypotheek

Utrecht – Maar liefst twee op de vijf (40%) jongeren heeft afgelopen jaar weleens moeite gehad met het betalen van een rekening. Dit blijkt uit onderzoek van incasso-en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn, uitgevoerd onder 1.034 jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Flanderijn wil met dit onderzoek de staat van betaalproblematiek onder deze groep inzichtelijk maken. Voor negentien procent van de jongeren bleef het niet bij eenmalig een rekening niet kunnen betalen, maar ging het om enkele keren in 2024. Nog eens acht procent had er zelfs regelmatig moeite mee. Voor twee procent was het betalen van (zo goed als) alle rekeningen lastig.
 

Veel moeite met betalen van rekeningen aan vrienden

De jongeren die aangaven moeite gehad te hebben met het betalen van rekeningen, is ook gevraagd bij welke rekeningen dit met name was. Een op de drie (33%) geeft aan dat de zorgverzekering voor de meeste uitdagingen zorgde. De huur of hypotheek staat met 24 procent op de tweede plaats. Opvallend is dat het terugbetalen van een rekening of Tikkie aan vrienden en/of familie de derde plaats bekleedt: 20 procent van de jongeren had afgelopen jaar daar de meeste moeite mee.

De rekeningen die jongeren moeilijk konden betalen:

Een kwart daadwerkelijk in de schulden

Het slecht kunnen betalen van rekeningen kan leiden tot schulden. Maar liefst 26 procent van de jongeren heeft op dit moment een schuld. Hierbij worden studieschuld en hypotheek buiten beschouwing gelaten. De hoogte van deze schuld verschilt aanzienlijk: de meesten (10%) hebben een relatief kleine schuld tussen de 1 en 250 euro. Maar zes procent heeft al een schuld tussen de 251 en 1000 euro, en 4 procent tussen de 1001 en 3000 euro. Maar liefst vijf procent heeft een schuld die varieert tussen de 3001 en 20.000 euro.

De schuld die jongeren hebben:

Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeurwaarder bij Flanderijn: “Sinds 2020 innen ook wij steeds meer schulden bij jongeren. In 2021 begonnen wij ons hier zorgen over te maken, maar helaas is er nog steeds geen kentering zichtbaar in deze trend. Bovenstaande cijfers bevestigen dat. Jongeren lijken onvoldoende na te denken over hun financiële toekomst en geven hun geld eerder uit aan kleding, make-up en uitgaan, dan aan het betalen van de zorgverzekering of de huur. Dat moet echt anders, willen we voorkomen dat er nog meer jongeren met betalingsproblemen komen. Ik roep dan ook zowel de overheid, de financiële sector en bedrijven, als de scholen, ouders en jongeren zelf, op om met ons de schouders onder dit probleem te zetten en zo met elkaar voor een zorgeloze financiële toekomst voor jongeren te zorgen.”
------

Over het onderzoek

Dit onderzoek is in opdracht van Flanderijn uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panelwizard onder 1.034 jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud.