Direct naar de content Direct naar de footer

Ik ga voor de eerste keer een incassobureau/gerechtsdeurwaarder inschakelen

Bent u nog niet bekend met hoe een incassobureau / gerechtsdeurwaarder te werk gaat? Of vraagt u zich af welke stappen u moet ondernemen voordat u het dossier kan overdragen? Op deze pagina vertellen wij u hier graag meer over. Heeft u nog aanvullende vragen? Neem contact met ons op.

Wat is het VERSCHIL tussen een INCASSOBUREAU & GERECHTSDEURWAARDER?

In Nederland houden veel partijen zich bezig met het incasseren van vorderingen. Denk hierbij aan factoring­maatschappijen, advocaten, krediet­verzekeraars, incasso­bureaus en gerechts­deurwaarders. De laatste twee zijn het meest actief bij incasso. Maar wat is het verschil tussen een incasso­bureau en een gerechts­deurwaarder?

Een incassobureau heeft (nog) geen wettelijke basis. Iedereen in Nederland kan een incasso­bureau beginnen. Een gerechts­deurwaarder is een door de Kroon benoemde functionaris. Ze houden zich allebei met het incasseren van vorderingen bezig alleen kan de gerechts­deurwaarder daar verder in gaan. Een incasso­bureau kan alleen minnelijk incasseren, een gerechts­deurwaarder kan ook een gerechtelijke procedure starten en het vonnis uitvoeren.  Wanneer het een incasso­bureau niet lukt om een vordering minnelijk te incasseren moeten zij ook een gerechts­deurwaarder inschakelen.

Flanderijn heeft alles onder een dak, wij zijn zowel een incasso­bureau als gerechts­deurwaarder. Dit zorgt ervoor dat wij u in het gehele proces kunnen assisteren.

Flanderijn helpt u verder

Antwerpen, Flanderijn

Wat moet ik doen voordat ik een incassobureau kan inschakelen?

Als uw klant niet betaalt kunt u een vordering uit handen geven. Om de incasso­kosten in rekening te mogen brengen moet u bij consumenten wel eerst een zogenaamde WIK-brief sturen. Dat is een brief waarin u de klant voor de laatste keer in gelegenheid stelt om uw vordering binnen 14 dagen zonder extra kosten te voldoen. Daarna kunt u de vordering overdragen. Bij vorderingen op bedrijven is die WIK-brief niet nodig.  

Download voorbeeldbrieven

Wat kost een incasso?

Rekeningen moeten binnen de afgesproken termijn worden betaald. Wanneer uw klant dit niet doet, ontstaat er een openstaande rekening. U kunt Flanderijn inschakelen om dit geld bij uw klant te innen. Dit is vaak zonder kosten voor u  omdat de gemaakte kosten vaak betaald worden door uw klant. Wanneer het niet lukt om de vordering in de minnelijke fase te incasseren en u besluit geen verdere stappen te nemen, dan rekenen we een provisie van 15% over het geïncasseerde bedrag met een minimum van € 75.  Gebruik de onderstaande rekentool om de incassokosten te bekijken.

Bekijk incassokosten

Het incassotraject van Flanderijn

Bent u benieuwd hoe het verantwoordelijke incassotraject van Flanderijn eruit ziet? Bekijk het hier.

Het incassotraject

Bekijk hier je Flanderijn Incassodossier

Heeft u al vorderingen aan Flanderijn overgedragen? Log dan hier in om uw incassotraject op de voet te volgen.

Log in

Direct aan de slag

Wilt u een incasso starten? Bekijk hoe u eenvoudig een vordering uit handen kan geven.

Incasso starten

Wilt u meer weten?

Wilt u meer informatie? Bekijk de mogelijkheden waarop u contact kunt opnemen met ons.

Contact