Op 14 december 2023 was het precies 150 jaar geleden dat de gerechtsdeurwaarders in Nederland zich hebben verenigd.

Toen werd de Vereniging van Gerechtsdeurwaarders opgericht met als belangrijkste doel: levensvatbare kantoren. In 2001 werd met de invoering van de Gerechtsdeurwaarderswet de vereniging ontbonden en opgevolgd door De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

De KBvG vierde dit jubileum met een symposium en een feest in het Grand Hotel Amrâth Kurhaus in Scheveningen. Ook veel collega's van Flanderijn waren aanwezig op het Lustrum feest.


Wat is de KBVG?

De KBvG, oftewel de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, heeft als taak de goede beroepsuitoefening en de vakbekwaamheid van haar leden te bevorderen. Deze officiële verplichting is vastgelegd in de Gerechtsdeurwaarderswet.

Als publiekrechtelijke beroepsorganisatie is de KBvG opgericht bij wet, via artikel 134 van de Grondwet, wat haar wettelijke autoriteit verleent. Om deze taak te vervullen, stelt de KBvG regels en verordeningen op die bindend zijn voor gerechtsdeurwaarders. Dit omvat onder andere de verplichting voor elk lid om voortdurend opleidingen te volgen ter bevordering van hun vakkundigheid. Dit proces verhoogt het niveau van dienstverlening en wordt bewaakt dat zowel de belangen van de schuldeiser als de schuldenaar evenwichtig worden gediend.


Lustrumboek

Het bijzondere lustrum werd gevierd met een congres waar ook minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind bij aanwezig was. Voorzitter Chris Bakhuis overhandigde hem het eerste lustrumboek van de KBvG. Speciaal voor deze gelegenheid is het lustrumboek samengesteld, gevuld met unieke verhalen en beschouwingen over de evolutie van de rol van de gerechtsdeurwaarder door de jaren heen. Het bevat interviews met voormalige bestuurders, huidige leden en opkomende generaties gerechtsdeurwaarders. Dit boek, bestaande uit 140 pagina's, is in een beperkte oplage gedrukt en wordt als een geschenk aangeboden aan beroepsoefenaars en relaties.

Bekijk hier