Direct naar de content Direct naar de footer

Op dit moment lijkt er vertraging te zijn met iDEAL. We werken eraan om het snel op te lossen. Bedankt voor uw begrip!

Bouwen aan een veranderende rol

De rol van een deurwaarder is al een aantal jaren aan het veranderen. Ook vanuit de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) wordt daar aandacht aan besteed. Wij spraken Chris, voorzitter van de KBvG, over de veranderende rol van het deurwaardersvak.

Chris, voorzitter van de KBvG

Chris is sinds 2022 het gezicht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie (pbo) en heeft als taak de goede beroepsuitoefening en de vakbekwaamheid van haar leden te bevorderen.

Zo wordt het kwaliteitsniveau van de deurwaarderij verder verhoogd. Ook wordt bewaakt dat de belangen van de schuldeiser en de schuldenaar evenwichtig worden gediend.

Chris Bakhuis KBvG over de Flanderijn campagne Tot hier En nu verder

De deurwaarder toen en nu

Van oudsher heerst er een bepaald beeld van een deurwaarder. De man met de regenjas die mensen uit hun huis zet. Dit beeld geeft geen juiste weergave  van de rol van een deurwaarder anno 2023. 

Focus verlegd naar het minnelijke traject

Tegenwoordig zijn de werkzaamheden van gerechtsdeurwaarders breed  verlegd van het executietraject naar het minnelijke traject. Er wordt veel tijd en moeite gestopt om zaken af te handelen in het minnelijke traject. Dat is ook duidelijk terug te zien aan de jaarcijfers; het aantal ambtshandelingen zijn sterk afgenomen. 

'Wij hebben voor een verandering gezorgd'

Vanuit de KBvG zijn er diverse interventies in het leven geroepen, zoals het pre-advies en het ontwikkelen van het digitaal beslagregister. Als het digitaal beslagregister wordt geraadpleegd en de vordering kan niet binnen 3 jaar verhaald worden, dan moet richting de opdrachtgever worden uitgesproken dat het niet haalbaar is en dat een zaak beter kan worden afgeboekt. Het heeft geen zin om dan nog verdere kosten te maken. Dit zorgt ervoor dat een klant niet nog meer in de problemen raakt en dat is wat we graag zien; een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling. 

Ook heeft de KBvG  een pre-advies geschreven voor het moderniseren van het beslag op inboedel. Dat heeft geleid tot aanpassing van rechtsvordering waarin staat dat je alleen maar beslag mag leggen op bovenmatige inboedel, bedoelende iets wat niet in een normaal huishouden thuishoort.

Een andere verandering is onze focus op samenwerking. Vroeger was het ook zo dat schuldhulpverlening (SHV) en deurwaarders lijnrecht tegenover elkaar stonden. SHV vond dat het bezoek van een deurwaarder alleen maar voor nog meer problemen zorgde en deurwaarders vonden dat SHV niet snel genoeg te werk ging. Met andere woorden: er was geen begrip voor elkaar. Mede dankzij inspanningen vanuit de diverse organisaties is er in de loop der jaren een betere samenwerking gekomen tussen deze partijen. Nu zijn we professionele partners van elkaar (NVVK & KBvG).

We zoeken als beroepsorganisatie tegenwoordig steeds vaker de samenwerking met verschillende organisaties.  Alleen zo kunnen we elkaar inspireren en gezamenlijk bijdragen aan het terugbrengen van de huidige schuldenproblematiek en de veranderende rol van de beroepsgroep. 

De rol van de deurwaarder is significant veranderd

De rol van deurwaarders is mede veranderd omdat dit verwacht werd vanuit de markt, maar ook door een stukje zelfkennis, besef en reflectie. Het is niet zinvol waar geen verhaal is om verdere kosten en inspanningen te maken. Dat is een taak die beter aansluit bij SHV. Een deurwaarder komt op veel plekken en weet daardoor veel. Waar wij een klant kunnen helpen doen we dat ook graag, maar soms kan de aansluiting van de SHV bij een bepaalde situatie zorgen voor een betere afloop.

De nieuwe rol van een deurwaarder creëert een win-winsituatie; een opdrachtgever maakt geen onnodige kosten, de burger krijgt niet nog meer kosten voor zijn rekening en een deurwaarder hoeft daardoor minder energie te steken in een zaak.

Onze maatschappelijke rol nemen

Schulden oplossen doen we samen

Als KBvG wordt de maatschappelijke rol steeds verder ontwikkeld. Wij beseffen dat we een toegevoegde waarde hebben in de maatschappij en leggen daarop ook de focus. We zoeken nadrukkelijk steeds meer de samenwerking op. Iets wat ook mooi terugkomt in de campagne 'Tot hier. En nu verder., waarin ook tot samenwerking wordt opgeroepen. 

Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan thematafels vanuit de overheid. Tijdens zo'n thematafel worden diverse zaken als het kwaliteitsfonds en een sociaal tarief besproken. Zo kunnen we door onze kennis, ervaringen en inzichten vanuit het veld kunnen de juiste input bieden. 

Samen de problematiek beter oplossen

Een andere insteek van maatschappelijk handelen is samenwerken. Zo heeft de KBvG vorig jaar met De Nederlandse orde van advocaten (NOvA), de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) het seminar ‘Doen of laten?’ georganiseerd. Tijdens deze sessie is gebleken dat veel wordt geïnitieerd, maar het is de burger die de stap moet nemen.

Veel burgers verkeren in hoge financiële stress

Veel burgers verkeren in een financiële stressiuatie waardoor ze niet meer in staat zijn om hetgeen te doen wat ze moeten doen, en vanuit de politiek wordt verwacht dat ze wel doen wat ze moeten doen. Als deurwaarder aan de deur zei ik vroeger ‘als ik het zo hoor heeft u best wel veel financiële problemen, het is raadzaam dat u zich aanmeldt bij de schuldhulpverlening’, zegt Chris. Vaak deden mensen hier niks mee.

Ook gebeurde het vaak dat mensen het niet eens waren met hun vordering. Dan zorgde ik ervoor dat ze aanwezig konden zijn op de zitting en hun zegje konden doen. Ook hierin was het zo dat mensen dan uiteindelijk geen verdere actie ondernamen.

Al deze ervaringen heeft Chris recent ingebracht in het seminar 'Doen of laten', maar dat niet alleen. Haar jarenlange ervaring binnen dit werkveld is ook van grote waarde in haar rol als voorzitter van de KBvG.